Fauna si flora din Delta Dunarii
Fauna și flora din Delta Dunării

Fauna și flora din Delta Dunării – de văzut cel puțin o dată în viață!

Faptul că Delta Dunării este în Patrimoniul UNESCO nu mai este un secret pentru nimeni. Totuși, puțină lume știe că fauna și flora din Delta Dunării sunt unicate în lume și foarte suprinzătoare! În acest articol, ne-am propus să te convingem că o excursie în Delta Dunării este tot ce ai nevoie pentru a te relaxa, dar și pentru a vedea și a afla lucruri noi!

Plantele carnivore din Delta Dunării

Plante carnivore Delta Dunarii
SURSA FOTO: @roxanapuris

În afară de vegetația specifică zonelor umede (stuf, papură, salcie), în Delta Dunării vei găsi și plante surprinzătoare. De exemplu, vei întâlni mici flori galbene care, deși arată grațios, sunt de fapt carnivore. Vei vedea aceste flori pe canalele pe care te vei plimba cu barca. Se numesc Otrățel de Baltă și funcționează ingenios. Au în apă niște mici butoiașe umplute cu apă. Când o insectă se apropie, acele butoiașe se deschid brusc, elimină apa și creează un vid de aer, atrăgând insecta în interiorul lor. Insecta este ținută acolo în interiorul butoiașului până la digerare. Hmmm… cine ar fi crezut că o plantă atât de suavă la suprafață este atât de nemiloasă sub apă?

Altă plantă carnivoră pe care o vei putea vedea pe canalele din Delta Dunării este Aldrovada. Aceasta are niște frunze spinoase, așezate în perechi. Când se apropie o insectă, cele două frunze pereche se strâng și prind insecta ca într-o cușcă până când o digeră.

Parcă nici în nuferii superbi albi și galbeni nu mai ai așa multă încredere acum, nu? Stai liniștit! Ei chiar sunt inofensivi și îi poți admira în voie. Te încurajăm să îi mângâi și să le simți textura catifelată, însă nu uita că este interzis să îi rupi.

Fauna din Delta Dunării

Vei avea aici ocazia să vezi (și să guști) peste 40 de specii de pești de apă dulce. Cele mai cunoscute sunt țiparul, scrumbia de Dunăre, șalăul, bibanul, plătica etc.

În ceea ce privește păsările cu care se mândrește Delta Dunării, ei bine, sunt peste 360 de specii. De la speciile locale de acvilă, până la specii de rațe și lebede, cormorani, pelicani, pescăruși, ciocănitori, pitulici etc. Le vei putea vedea, dar și auzi, atât de la locul de cazare din Delta Dunării, cât și în timpul unei plimbări cu barca pe canale și lacuri.

Pelicani Delta Dunarii
Pelicani în Delta Dunării

Fauna și flora din Delta Dunării, de văzut o dată în viață!

Padurea Letea
SURSA FOTO: @gabrieladeleanu

Delta este recunoscută și protejată pentru pești și păsări în principal, dar să nu uităm că tot aici, în Pădurea Letea, găsești arbori pentru care biologii nu au nicio explicație. Păduri de stejar care, în mod normal, nu au cum să crească în această zonă, de exemplu. Vei vedea în Pădurea Letea câte un stejar străvechi, gros încât 3-4 oameni nu pot să îi cuprindă trunchiul, crescut alături de o dună de nisip. Cum poate fi acest lucru posibil, având în vedere că stejarii cresc în zonele de munte? Specialiștii au vreo două teorii asupra acestui fapt, dar noi ne limităm în a spune doar că aceasta e magia adevărată a Deltei Dunării.

Cai Delta Dunarii
SURSA FOTO: @adelina_mdn

Și dacă toate acestea nu sunt suficiente, află că biodiversitatea Deltei Dunării nu se oprește aici. În afară de cele de mai sus, Delta se laudă și cu mamifere (mistreți, vidre, nurci, hermine, dihori, nevăstuici, șacali, iepuri, chițcani etc.). Uhm… pe mistreți și șacali sperăm să nu îi vezi prea des, ha ha!

Padurea Letea
SURSA FOTO: @loredana.sercau

De asemenea, Delta găzduiește și reptile și amfibieni rari (vipere, țestoase, tritoni, buhai de baltă, brotaci de copac etc.), precum și nevertebrate rare (melci acvatici, melci cu cârlig, gândaci de apă, libelule rar întâlnite, fluturi de până la 10 cm etc.)

Vipera Padurea Letea
Vipera în Padurea Letea

Așadar, oricând ai poftă de aventură, dar și chef să vezi, să afli și să înveți lucruri noi despre flora și fauna din Delta Dunării, hai în excursie! Vezi aici și alte sugestii de activități numai bune pentru Delta Dunării!