impactul comunismului asupra Bucurestiului
Bucuresti cladiri comuniste

Impactul comunismului asupra Bucureștiului

Dacă am putea vedea astăzi Bucureștiul interbelic și splendoarea sa de atunci, ne-am imagina că suntem în Paris, în Munchen sau în Viena. După instaurarea regimului comunist, fața Bucureștiului s-a schimbat definitiv. Află din acest articol marca Toplist care a fost impactul comunismului asupra Bucureștiului!

Impactul comunismului asupra Bucureștiului

Dintre toate aspectele de viață modificate de comunism pentru generații în toată România, cel mai bine se vede impactul comunismului asupra Bucureștiului în ceea ce privește arhitectura orașului. Iată ce și cum s-a schimbat!

Comunismul și arhitectura Bucureștiului

Impactul Comunismului asupra Arhitecturii

Orașul modern cu care se lăudau socialiștii a însemnat, de fapt, ridicarea unor construcții tipic comuniste, în special a unor blocuri cu aspect uniformizat de la un cartier la altul, cu apartamente mici și multe. Să nu uităm că baza societății de atunci erau familiile de muncitori în fabrici și uzine. Aceștia se mutau în București pentru a-și aduce contribuția la “înflorirea economiei republicii” și aveau nevoie de chirii ieftine. Autoritățile le ofereau spre chirie sau cumpărare la prețuri derizorii astfel de apartamente mici, de multe ori nedecomandate sau circulare, în blocuri ridicate la foc automat. Bineînțeles, acest lucru nu este valabil doar pentru București, ci pentru toate marile orașe ale țării.

Nici instituțiile statului nu au fost uitate de regimul comunist. Bogăția și prosperitatea totalitarismului trebuiau să își găsească expresia în clădiri megalomanice, precum celebra Casă a Poporului, care să ia locul vilelor elegante interbelice. Desigur, se dorea uniformizarea orașului din punct de vedere arhitectural și alinierea sa la standardele impuse de URSS.

Treptat, “micul Paris” a început să semene cu Marea Moscovă. Cea mai proeminentă dovadă este poate chiar Casa Scânteii, care a fost realizată identic cu Universitatea M. V. Lomonosov din Moscova, după exact aceleași planuri arhitecturale. Alte clădiri realizate după modelul celor din Moscova sunt:

  • Sala Palatului Republicii Populare România,
  • Palatul Radiodifuziunii,
  • Pavilionul central de expoziție a economiei naționale a Republicii etc.

Schimbarea Bucureștiului pas cu pas

Ce sa faci in Bucuresti

Treptat, cartierele cu blocuri muncitorești au început să se extindă spre periferia orașului. Prin această extindere către suburbiile Bucureștiului, se doreau 3 lucruri:

  • mutarea lucrătorilor cât mai aproape de uzinele industriale din afara zonei urbane a Bucureștiului,
  • spațiu de construcție pentru cât mai multe blocuri noi,
  • păstrarea centrului istoric al Bucureștiului neaglomerat.

Astfel, s-au populat, pe rând, noile cartiere cu blocuri comuniste: Floreasca, Bucureștii Noi, Vatra Luminoasă, Titan, Drumul Taberei, Militari, Ghencea, Giulești, Balta Albă. De multe ori, a fost necesară demolarea caselor individuale, pentru a ridica în locul lor blocuri cu mai multe etaje. Fața Bucureștiului s-a schimbat definitiv și ireversibil în acei ani.

Vezi și: Cel mai bun medic dentist din Crângași

Pe măsură ce Ceaușescu a devenit mai deschis față de influența vestică, s-au construit clădiri celebre din București care nu mai urmau îndeaproape designul de la Moscova. Cele mai cunoscute sunt Hotelul Intercontinental, Centrul de Televiziune și Aeroportul Otopeni. Influența în principal franceză asupra conducătorului suprem a început să se observe în construirea în adâncime a cartierelor de blocuri (nu doar de-a lungul șoselelor Bucureștiului, ci și în planurile 2, 3, 4 etc.).

În acest proces de dezvoltare a Bucureștiului conform dorințelor regimului comunist, au fost distruse iremediabil sate întregi. Construcții urbane pre-comuniste au fost demolate pentru a face loc noilor blocuri sau construcțiilor tipice socialiste. Peste 11 milioane de oameni au fost mutați din gospodăriile lor țărănești în marile orașe, drept chiriași în blocurile comuniste. Impactul comunismului asupra Bucureștiului și asupra întregii țări a fost radical și iremediabil.

Vizitează Bucureștiul!

Cel mai bine poți observa împletirea arhitecturii occidentale cu cea comunistă din București vizitând orașul la pas. Te invităm să vezi Bucureștiul cu ochi atenți la detalii, indiferent că ești tu însuți bucureștean sau din alte zone ale țării.

Există chiar și un muzeu al comunismului în București: un apartament de bloc a fost transformat așa încât să arate exact ca unul tipic din perioada comunistă, cu același stil de aranjare interioară, aceleași decorațiuni, aceleași electrocasnice și chiar aceeași veselă. O experiență de neratat în București!

Cazare în București

Pentru o experiență minunată de cazare în cadrul vizitei tale în București, îți oferim o listă cu unități de cazare unice în București. Găsești pe Toplist.ro cele mai prietenoase, mai curate și mai avantajoase camere de cazare din București și te bucuri de un raport preț-calitate întotdeauna avantajos!

Cum rezervi o cazare în București? Este simplu! Intri pe site-ul nostru, introduci datele de plecare și sosire în capitală, iar noi îți afișăm lista cu cazări atent verificate de echipa noastră. Alegi cazarea preferată după gusturile tale, o rezervi și gata! Excursia ta în București va fi cu siguranță de neuitat!

Nu percem taxe sau comisioane. Prețul pe care îl vezi afișat este prețul final de închiriere. Vei putea lua legătura direct cu proprietarul și vei putea discuta eventualele cerințe speciale pentru durata vizitei tale. Proprietățile de pe Toplist sunt exact ce ai nevoie pentru a scăpa de emoție atunci când alegi cazarea pentru concediu! Verificăm fiecare proprietate în parte pentru a-ți garanta un sejur fără surprize neplăcute la cazare.