Atunci când vorbim despre Sinaia, cei mai mulți dintre noi își imaginează prințese în caleașcă trecând agale prin fața unui palat maiestuos, prinți călare pe cai negri, mese regale îmbelșugate și decoruri strălucitoare. Ei bine, nu suntem departe de adevăr! Îți prezentăm mai jos un fragment de istorie minunată a Sinaiei!
Un fragment de istorie minunată a Sinaiei
Mihai Cantacuzino, marele spătar, a călătorit spre sfârșitul secolului al XVII-lea pe teritoriul actualului Egipt, la mânăstirea Sfintei Ecaterina. Mai exact, această mânăstire era situată în peninsula Sinai. Întorcându-se în țară, a pus bazele unei mânăstiri căreia i-a dat numele Sinaia, după denumirea locului în care călătorise și care îl impresionase.
În această mânăstire au început să se adune călugări, iar aceștia au fost primii locuitori ai zonei cu păduri virgine. Mai târziu, s-au dezvoltat așezările umane din jurul mânăstirii Sinaia sub numele de Podul Neagului. Abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, principele Carol I al României a dispus organizarea acestor așezări sub numele de Sinaia, o comună ce avea reședința la Bușteni.
În această comună Sinaia se aflau inițial și cătune precum Predeal și Azuga, însă multe dintre acestea s-au separat ulterior, alcătuind comuna Predeal. Tot pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost construit aici castelul Peleș, destinat a fi reședința de vară a familiei regale. Apoi, treptat, Sinaia a ajuns să fie perla montană pe care o știm astăzi, atrăgând turiști și dezvoltându-se pentru sporturile de iarnă.
7 obiective turistice de neratat în Sinaia
Iar acum că știi cum a luat naștere Sinaia, hai să vedem ce poți vizita aici! Indiferent că vei sta doar un weekend sau o săptămână în Sinaia, îți recomandăm să nu ratezi:
1. Castelul Peleș

Nu există român care să nu fi auzit de acest castel și să nu fi văzut măcar o fotografie cu el. Este unul dintre cele mai vizitate și mai fotografiate obiective turistice din România! Indiferent că acum îl vezi pentru prima dată sau ești un vizitator constant al Peleșului, bucuria și surprinderea rămân aceleași! Camere luxoase, scări interioare, sală de teatru cu scene și loje, tehnologie avangardistă pentru secolul al XIX-lea și al XX-lea. O bijuterie arhitecturală ce aduce cinste României!
În imediata vecinătate a Castelului Peleș, găsești Pelișorul și Foișorul. De neratat! Aici poti vedea detalii despre programul de vizitare al Pelesului.
2. Mănăstirea Sinaia

Supranumită și “Catedrala din Bucegi”, Mânăstirea Sinaia te surprinde atât pe plan istoric, cât și religios. Să mai spunem și că peisajele pe care le poți surprinde de acolo sunt unice? Cu siguranță, este un obiectiv de neratat pentru iubitorii de istorie, de spiritualitate sau, pur și simplu, pentru iubitorii de frumos.
3. Casa Memorială George Enescu (Vila Luminiș)

George Enescu a iubit Sinaia, deoarece aici, la Castelul Peleș, a fost rampa sa de lansare în muzică, cu ajutorul reginei Elisabeta. Cu banii strânși din concerte, Enescu a ridicat Vila Luminiș, cea care i-a devenit cămin pentru 20 de ani. Așezarea ei în Munții Bucegi, designul cu accente arăbești și arhitectura sa au constituit surse de inspirație valoroase pentru muzician și, sperăm, și pentru tine atunci când o vei vizita!
4. Muzeul orașului Sinaia (Palatul Știrbey)

O vizită la acest muzeu îți oferă prilejul perfect pentru a intra în atmosfera regalității secolelor XIX-XX. Dacă dorești, te poți chiar și caza în una dintre cele 6 camere aristocratice ale Castelului Știrbey, pentru o experiență autentică și de neuitat în Sinaia.
5. Babele și Sfinxul

Am vorbit despre obiectivele urbane din Sinaia, însă acum a venit momentul să vorbim despre obiectivele naturale ale zonei.
Vântul, apa și înghețul au desenat pe harta Munților Bucegi două monumente naturale unice, de neratat: Babele și Sfinxul. Dacă ajungi în zona Sinaiei, îți recomandăm un traseu montan pe jos sau cu telecabina care să includă vizitarea acestora. Trebuie văzute cel puțin o dată în viață!
6. Peștera Ialomiței

Faimoasă pentru galeriile și sălile sale, Peștera Ialomiței are acces turistic pe o lungime de 400 metri, cu o diferență de nivel de 60 metri. Accesul este relativ ușor, cu telecabina sau pe traseul de hiking. De neratat, pentru o experiență autentică în misterele Munților Bucegi!
7. Stânca Sfânta Ana

Dacă vorbim despre legendele și misterele Bucegilor, nu putem rata Stânca Sfânta Ana. Aici, cândva, a fost un mic schit, ascuns în grota din stâncă. Ne-au rămas câteva însemne murale misterioase. De secole în urmă, aici vin turiști pentru a vedea schitul misterios, dar și peisajele minunate vizibile din acel loc. Trăsurile care opreau în fața Stâncii Sfânta Ana s-au transformat treptat în mașini, însă farmecul locului rămâne același!
Acestea sunt doar o parte dintre obiectivele istorice din Sinaia pe care le poți vizita în orice anotimp. Multe alte surprize te așteaptă, așa că… ia-ți o cazare în Sinaia și hai într-o vacanță în inima Bucegilor!
Urmărește-ne pe rețelele de socializare