Dacă mergi pentru prima dată în Delta Dunării, vei constata că e o mică Veneție. În loc de șosele, te vei plimba… pe canale. Într-un tur cu barca la Sulina sau oriunde vrei tu! Astăzi, vrem să îți dezvăluim câte ceva despre ce poți vedea la Sulina străbătând-o cu o barcă.
Tur cu barca la Sulina
Canalul Sulina este unul dintre cele 3 brațe ale Dunării, celelalte două fiind Sfântu Gheorghe și Chilia. Dacă nu ai mai fost niciodată în Deltă, probabil te întrebi cum vei face rost de o barcă acolo. Stai liniștit, nu ai de ce să îți faci griji! Vei avea supriza să constați că în Sulina sunt mai multe bărci decât mașini, așa că barca te va găsi ea pe tine, nu trebuie să o cauți tu!
De fapt, Sulina are doar vreo șase străzi asfaltate, denumite chiar așa: Strada Unu, Strada Doi etc. Aceste străzi sunt perpendiculare una pe cealaltă, formând un mare patrulater. Mașini sunt foarte puține (majoritatea taxiuri sau mașini de off-road pentru turiști), iar traficul este foarte lejer la orice oră. Transport în comun nu există.
Pe de altă parte, puține sunt gospodăriile din Sulina care să nu dețina o barcă. Și e normal să fie așa, deoarece există mult mai mulți kilometri de canale acolo decât kilometri de străzi. Localnicii nu folosesc barca doar pentru deplasare, ci și pentru pescuit (una dintre activitățile care asigură traiul zilnic al multor familii) sau pentru plimbat turiști (altă sursă de venit importantă pentru localnici).
Așa că nu îți face griji! La orice colț de stradă, găsești panouri cu anunțuri despre traseele cu barca. La orice cazare în Sulina, la fel, vei fi îmbiat cu câteva tururi acvatice. Chiar și când te vei plimba pe faleza din Sulina, vei întâlni mici birouri ale firmelor locale care organizează excursii cu barca. Poți alege ce vrei: excursii pe lacuri, pe canale, tururi de viteză, tururi cu caiacul, tururi VIP – orice dorești, în funcție de buget!
Recomandările noastre pentru un tur cu barca la Sulina de neuitat
Orice tur cu barca la Sulina vei alege, te sfătuim să nu ratezi următoarele puncte de interes:
- Vărsarea Dunării în Marea Neagră
În cadrul acestui tur, vei ajunge chiar în punctul în care Dunărea (canalul Sulina) se împreunează cu Marea Neagră. Este fascinant! Vei simți (dacă nu ai rău de mare) valuri ca din ocean, urmate de cea mai lină apă. Mai mult nu îți spunem, ca să nu îți stricăm surpriza! Mai spunem doar atât: vei vedea și o epavă reală comparabilă cu Titanicul, plus o insulă cotropită și luată în stăpânire doar de păsări, pe care niciun om nu pune piciorul!
- Tur lejer pe lacuri și canale
Sunt atât de multe lacuri și canale în Delta Dunării și în zona Sulinei, încât cel mai probabil nu vei apuca să le vezi pe toate într-un singur sejur. Totuși, îți recomandăm să mergi cel puțin într-un tur la Lacul Roșu sau pe Lacul Razem. Nu îți face griji, treptat vei ajunge să vezi mare parte din rețeaua aceasta impresionantă de lacuri și canale!
- Tur la Pădurea Letea
Ar fi un sacrilegiu să ajungi la Sulina și să nu mergi în Pădurea magică de la Letea. Vei începe cu o croazieră extrem de plăcută pe canale, apoi vei debarca la Letea pentru a te urca într-o căruță trasă de cai. Această căruță te va purta pe un traseu magic în Pădurea Letea. După această plimbare, vei lua masa la un punct gastronomic local și apoi te vei întoarce cu barca la debarcaderul de la care ai plecat. Crede-ne pe cuvânt, merită orice efort acest tur!
Prețurile unui tur cu barca la Sulina
Considerăm că prețurile sunt accesibile pentru un loc atât de deosebit precum Delta Dunării. Un tur pe canale și lacuri începe de la 30 de lei de persoană pentru zona Sulinei, putând ajunge până la 150 de lei de persoană pentru o plimbare îndepărtată, înspre Jurilovca sau Gura Portiței.
Excursia la Letea (barcă, prânz, căruță) ajunge în jur de 140 de lei de persoană, merită fiecare leu!
Pentru bugete generoase, există posibilitatea achiziționării unui tur VIP, în care tu faci traseul așa cum vrei. La cerere, ți se poate asigura o seară cu specific pescăresc: barcagiul merge cu tine la pescuit, te învață tot ce trebuie să știi, îți oferă și uneltele necesare. Apoi, întinde pentru tine cortul pe marginea unui canal, îți face la pirostrii un borș de pește cu apă direct din Dunăre (storceag, cel mai bun borș de pește pe care l-am mâncat vreodată), îți povestește câte și mai câte din istoria orașului Sulina și din viața lui personală, te veghează de animale cât timp dormi, iar a doua zi te aduce la cazare. O experiență de neuitat, pe care ți-o recomandăm dacă îți permite bugetul!
Dacă vrei să afli mai multe despre Delta Dunării, îți recomandăm să citești și articolul despre fauna și flora din Delta Dunării.
Sursa foto cover @thatssloree / traveleruniquevibes.com
Urmărește-ne pe rețelele de socializare