castelul Peleș
istoria Castelului Peleș

Castelul Peleș – perla turismului românesc

Unul dintre cele mai frumoase castele din România (sau poate chiar cel mai frumos) are o istorie ce merită descoperită. Castelul Peleș, perla turismului românesc, este obiectivul turistic care onorează țara noastră de un secol și jumătate. Citește mai jos un fragment din istoria sa minunată și află câteva informații despre arhitectura sa unică!

Un fragment de istorie minunată a Castelului Peleș

Regele Carol si Regina Elisabeta
Regele Carol I și Regina Elisabeta

Regele Carol I era cunoscut drept un bărbat foarte ambițios și, mai presus de orice, foarte mândru de descendența sa din Casa de Hohenzollern. Faptul că nu avea o reședință demnă de statutul său l-a determinat să ia o decizie radicală. Împreună cu soția sa, Regina Elisabeta, a decis să construiască cel mai frumos palat din România, dar cu care să se poată mândri în întreaga Europă!

Întâi, a trebuit să aleagă un loc potrivit pentru un astfel de castel impunător. Se spune că circula cu trăsura regală în zonă și, brusc, una dintre roți s-a rupt. Tot alaiul a fost nevoit să facă o pauză pentru reparație, așa că Regele a avut răgazul necesar să observe locul și peisajul. Lângă Mânăstirea Sinaia, de-a lungul râului Peleș, la poalele Munților Bucegi – locul acesta i-a furat definitiv inima lui Carol I, făcându-l să se îndrăgostească de peisajul montan și aerul curat. Acesta a părut a fi locul perfect și astfel au fost demarate lucrările de proiectare.

Arhitectul austriac Wilhelm Doderer a fost inițial învestit cu onoarea conceperii planurilor noului palat și cu conducerea lucrărilor. El însă i-a prezentat Regelui Carol I planuri ce semănau leit cu alte castele din Europa, iar Regele le-a refuzat pe toate. El dorea ceva unic.

Într-un final, arhitectul a fost înlocuit cu germanul Johannes Schultz, al cărui proiect prezentat a fost unic și pe baza lui a fost construit Castelul Peleș așa cum îl știm astăzi. Lucrările au fost conduse de Karel Liman. Piatra de temelie a fost pusă în 1875, iar construcția a durat până în 1914.

Minți luminate din toată Europa au contribuit la Castelul Peleș

Castelul Peles in Constructie 1882
Castelul Peleș în construcție – anul 1882

Castelul Peleș nu putea fi unul oarecare. Trebuia să fie, la final, demn de familia regală ambițioasă și mândră. Așa că, pentru realizarea tuturor decorațiunilor care astăzi ne încântă sufletul, au lucrat meseriași aduși din întreaga Europă:

  • zidari din Italia
  • tâmplari din Germania și Ungaria
  • meseriași din Turcia
  • meșteri din Polonia
  • pietrari din Cehia
  • peisagiști din Franța
  • ingineri din Marea Britanie

Toate aceste minți luminate ale vremii ne-au dăruit Castelul Peleș așa cum îl știm astăzi, cu eleganță italiană și estetică germană, totul construit în stilul neo-renascentist cu influențe neo-gotice. Nu doar castelul impresionează turiștii de astăzi, ci și grădinile care îl înconjoară, realizate de peisagiștii de renume ai vremii: copaci bătrâni ce parcă impun respect, alei înguste ce duc spre zone misterioase, aranjamente și decoruri florale care sporesc frumusețea locului.

Fântâna din curtea Castelului Peleș a fost realizată din marmură italiană. Lângă fântână se află doi câini sculptați din bronz, lucrare realizată în Germania. Statui și coloane te împresoară în grădinile palatului, creându-ți senzația că ești parte a familiei regale din secolul al XIX-lea.

De asemenea, trebuie să menționăm faptul că prețiosul nostru Castel Peleș a fost primul palat complet electrificat, atenție!, nu doar din România, ci chiar din întreaga Europă! Acest lucru ne dă un indiciu important despre calitatea lucrărilor desfășurate aici, dar și despre respectul de care ne bucuram în Europa la acea vreme.

Castelul Peleș – de neratat, dacă ajungi în Sinaia!

Castelul Peles din Sinaia
castelul peleș – Curtea Interioară

Anual, peste 200.000 de turiști din toată lumea vin să viziteze Castelul Peleș. Noi, echipa Toplist, te încurajăm din tot sufletul să iei o cazare în Sinaia, să vă urcați cu toții în mașină și să veniți aici! Castelul Peleș este de neratat dacă ajungeți în Sinaia! Aici poți afla mai multe despre programul și tarifele de vizitare ale Castelului.