Centru Vechi București

La pas prin centrul vechi al Bucureștiului

Centrul vechi al Bucureștiului, numit și centrul istoric, este zona perfectă din Capitală în care să faci o plimbare molcomă, cu iz romantic. Poate că Bucureștiul nu este la fel de vechi ca alte capitale europene, având o istorie de doar jumătate de mileniu. Totuși, vei vedea în cele ce urmează că are un farmec unic.

Atmosfera romantică din centrul vechi al Bucureștiului

Centrul Vechi București
SURSA FOTO: @TOMAROX

Chiar dacă locuiești în București sau acum îl (re)vezi, atmosfera romantică din centrul vechi al Bucureștiului te izbește într-un mod fascinant. Tineri zăpăciți în căutare de distracție la terasele din zonă, dar și cupluri de bătrâni cu părul nins depănând povestea primei lor întâlniri de pe strada Lipscani! Ce vremuri!

Apropo de strada Lipscani, știi care e originea denumirii ei? Îți spunem noi!

În secolul al XVII-lea, atunci când Bucureștiul a cunoscut epoca sa de aur, străzile sale erau împânzite de magazine și tarabe. Acestea erau deținute de germani care aduceau mărfuri din Leipzig ca să le vândă aici. Localnicii bucureșteni îi spuneau orașului german Lipsa. De aici, strada cu mărfuri din Leipzig din secolul al XVII-lea a ajuns să se numească Lipscani, denumire păstrată de-a lungul secolelor până astăzi.

La fel, pe actuala stradă Gabroveni, în epoca de aur a Bucureștiului erau bulgari ce își întindeau pe tarabe colorate mărfurile lor cele mai bune, aduse tocmai din Gabrovo, un oraș bulgăresc. Aceștia erau numiți gabroveni de către localnici, iar când se refereau la zona acestor vânzători se exprimau cu sintagma “la gabroveni”. De acolo a rămas până astăzi numele străzii Gabroveni.

Ce să vizitezi în centrul vechi al Bucureștiului?

Știm că nu vei rata cel puțin un prânz la o terasă cu atmosferă tinerească de pe Lipscani. Poate că nu vei rata nici o seară de distracție la unul dintre cluburile din zonă. Totuși, noi vrem să ne asigurăm că nu vei rata câteva puncte turistice importante în timpul plimbărilor tale romantice prin centrul vechi al Bucureștiului.

Biserica Stavropoleos

Centrul Vechi București
SURSA FOTO: @andaonofras

Cu o istorie de 300 de ani în spate, te va încânta atât prin arhitectura sa, cât și prin istoria sa pe care o vei afla la fața locului. Trebuie neapărat să o vizitezi, indiferent de confesiunea ta religioasă!

Hanul lui Mănuc

Cele mai bune restaurante din Bucuresti
SURSA FOTO: @thierrydonaldson

Acest han cu o istorie de 200 de ani în inima Bucureștiului este, de fapt, mai mult decât un han. Aici a fost scena desfășurării unor evenimente politice majore din istoria noastră. De exemplu, aici s-au stabilit condițiile Tratatului de Pace cu turcii, în cadrul unor discuții purtate între oficiali în anul 1812. Astăzi, aici este un hotel deservit de un restaurant cu mâncăruri delicioase. Ai grijă să nu îl ratezi!

Muzeul Național de Istorie

Muzee București
SURSA FOTO: @radu.nita

Chiar să vrei să îl ratezi și nu prea ai cum. Muzeul Național de Istorie este găzduit de o clădire masivă și impunătoare prin formele și arhitectura sa. O vei recunoaște de la distanță, mai ales că este una dintre imaginile emblematice ale Bucureștiului. Cei 8000 de metri pătrați ai săi sunt divizați în 60 de săli pline de exponate prețioase. Aceste exponate te vor purta prin istoria noastră din perioada paleolitică până în epoca modernă. Cum să ratezi asa ceva?

Iar dacă îți dorești să vezi mai multe muzee din București, echipa Toplist a pregătit deja un super-articol pentru tine!

Banca Națională a României

Locuri de vizitat în București
SURSA FOTO @patriciacostea

Construită în stil frances de inspirație neo-clasică, clădirea în care se află actualul sediu al Băncii Naționale a României completează cu succes peisajul romantic din centrul vechi al Bucureștiului.

București – destinația ideală pentru un sejur sau un city-break

Desigur, am expus aici cele mai importante puncte turistice din centrul istoric al capitalei. Însă, de fapt, oriunde te vei învârti, la orice colțișor de stradă, vei întâlni un firicel de istorie vie. Fiecare clădire are o vechime și o poveste. Fiecare alee amintește de o personalitate. Fiecare copac vechi îți poate povesti despre iubiri de mult apuse. Centrul vechi al Bucureștiului este, într-adevăr, un loc romantic!

În principiu, este suficient să vii aici într-un city-break de un week-end și poți vedea tot ce este mai important în capitală. Totuși, dacă dispui de ceva mai mult timp, nu rata palatele Bucureștiului, muzeele din București și, cine știe, poate vrei să descifrezi cu proprii tăi ochi misterele Bucureștiului.

Așa că nu mai sta pe gânduri! Ia-ți o cazare aproape de centru în București și hai să descoperi capitala României, o capitală cu adevărat europeană!