Lacul Roșu
Lacul Roșu

Lacul Roșu se mai numește și Lacul Ucigaș. Află aici de ce!

Multe locuri din România și din lume au câte o legendă a formării și a numelui. Unele legende sunt amuzante, altele înclină mai mult spre macabru. Astăzi vrem să îți vorbim despre Lacul Roșu, despre denumirea sa și despre porecla de Lacul Ucigaș. Citește mai jos aceste informații, plus alte ponturi turistice!

Lacul Roșu – istoria denumirii sale

SURSA FOTO: @lentile_calatoare

În mentalul colectiv din zona Neamțului și Harghitei, există 3 denumiri ale acestui loc minunat care este în același timp și cel mai mare lac de baraj natural din țară:

  • Lacul Roșu
  • Lacul Ghilcoș
  • Lacul Ucigaș

Haide să le luăm pe rând și să vedem ce înseamnă fiecare!

Denumirea Lacul Roșu provine de la Pârâul Roșu, unul dintre pârâurile care alimentează lacul. Acest pârâu trece prin straturi de roci de culoare roșie, bogate în oxizi și hidroxizi de fier. Astfel, apa are o ușoară nuanță roșiatică, în anumite condiții de lumină. De aceea, denumirea oficială a acestui lac de baraj natural este Lacul Roșu.

Denumirea Lacul Ghilcoș este numele folosit de minoritățile maghiare din zonă. De aceea, Ghilcoș este ca o denumire alternativă a Lacului Roșu. Poate că ție nu îți sună cunoscută această denumire, dar dacă o vei folosi în zona Harghitei, vei vedea că toți localnicii o cunosc și chiar o preferă denumirii românești de Lacul Roșu.

Am ajuns și la supra-numele de Lacul Ucigaș. Probabil te întrebi cum a ajuns un loc atât de liniștit și de minunat să aibă un astfel de nume. Așa că hai să îți spunem legenda din spatele acestei denumiri!

Se spune că infiltrația de apă din lac în sol a declanșat, cu mult timp în urmă, o mare surpare de teren în acea zonă. O surpare atât de mare a unui versant, încât un sat întreg a fost acoperit complet de pământ și pietre. Bineînțeles, toți oamenii și toate animalele au fost ucise de surparea provocată de lac. Sângele curgea râuri și, ajungând în apă, a colorat-o în roșu. Astfel, lacul a devenit unul roșu. Sângeriu. Un Lac Ucigaș. Așa explică localnicii supra-numele acesta de Lacul Ucigaș care este atribuit Lacului Roșu!

Nu contează dacă această legendă este adevărată sau nu. Tot ce contează e că locul acesta este superb, în imediata vecinătate a Cheilor Bicazului, despre care vom vorbi într-un alt articol. De aceea, te încurajăm să alegi această destinație pentru următorul tău concediu! Găsești aici o cazare la Lacul Roșu foarte avantajoasă!

Informații utile despre Lacul Roșu

Sursa foto: @ vladrepeha

Lacul se situează la confluența Munților Suhardul Mic și Suhardul Mare. Poți alege să parcurgi o multitudine de trasee montane în această zonă.

Lacul este alimentat de 4 pâraie de mari dimensiuni și 12 cursuri de apă mai mici, a căror existență este intermitentă, determinată de cantitatea de ploaie din zonă. Indiferent că ajungi spre lac dinspre Harghita sau dinspre Bicaz-Cheile Bicazului, efectul vizual pe traseu va fi același: wow! Zona este superbă și merită cu prisosință să îi acorzi cel puțin un weekend pe an. Aerul curat și sănătos de munte va fi benefic întregii tale familii!

Vara este o reală plăcere să fugi din arșița orașului și să ajungi aici, la munte, la răcoare, la temperaturi joase. Iarna ai o paletă largă de sporturi de iarnă pe care poți să le practici în zonă. Lacul Roșu este o stațiune montană de excepție prin frumusețea peisajelor. Totuși, în timpul iernii ar trebui să afli informații oficiale despre cum se circulă în Cheile Bicazului, dacă decizi să vii pe acest traseu până la lac sau să îl practici pentru frumusețea sa.

Te-am convins? Noi sperăm că da! Te așteptăm cu mare drag la Lacul Roșu!