Bucureștiul înseamnă mult mai mult decât Lipscani, Regie și Piața Revoluției. De fapt, este un oraș misterios, plin de palate care fac dovada istoriei sale nobiliare. Palatele Bucureștiului sunt în total vreo 50, însă astăzi ne-am propus să le descoperim împreună pe cele mai frumoase, pe cele mai cunoscute, dar și pe cele mai ascunse și mai puțin cunoscute. Hai să le explorăm împreună!
Cele mai frumoase palate ale Bucureștiului

Este greu să decizi care sunt cele mai frumoase palate dintre 50 de construcții, fiecare cu frumusețea ei. Totuși, am selectat pentru tine câteva dintre ele, cele mai apreciate și cele care atrag cei mai mulți turiști. Dintre palatele Bucureștiului, iată-le pe cele mai frumoase!
- Palatul Kiseleff
Poate ai auzit de el și sub denumirea de Palatul Prințului Moștenitor sau Casa de la Șosea. Ei bine, această casă a fost locuită succesiv de familii de boieri, iar apoi chiar de Carol al II-lea. A cunoscut o perioadă de degradare și decădere (fiind chiar cămin studențesc într-o perioadă), însă a fost renovat, astăzi constituind sediul de birouri al unei bănci.
- Palatul Bragadiru
O construcție masivă, impunătoare, cu scări spiralate, stucaturi, fațade încărcate cu statui, balcoane victoriene și oglinzi venețiene. Te încarci cu atmosfera istorică interbelică a Bucureștiului doar privindu-l. Astăzi, sălile sale pot fi închiriate pentru evenimente corporate sau private.
- Palatul Elisabeta
Însuși Carol al II-lea a ordonat construirea Palatului Elisabeta, pentru a fi locuit de sora sa, Elisabeta, după ce aceasta a divorțat de regele Greciei. Ulterior, a fost locuit de Regele Mihai, iar astăzi se află în proprietatea Principesei Margareta. Ce istorie!
- Palatul Șuțu
Unul dintre cele mai vechi palate din București, Palatul Șuțu este o adevărată reședință aristocrată prin arhitectura și decorațiunile sale eclectice. Astăzi constituie sediul Muzeului Municipal București.
- Castelul Vlad Țepeș
Acesta arată… ei bine, ca un adevărat castel potrivit pentru un domnitor! A fost construit din dorința lui Carol I și a fost folosit mai mult drept cazarmă decât spațiu de locuit. Poate fi admirat din exterior, în interior putându-se intra doar de Ziua Eroilor și de Ziua Armatei Române.
Cele mai cunoscute palate ale Bucureștiului

Sigur ai auzit de ele, indiferent în ce zonă a țării locuiești! Iată palatele celebre ale Bucureștiului!
- Palatul de Justiție
Acest palat a fost construit tot la ordinul lui Carol I. De la fondare și până astăzi, a servit același scop, de a fi căminul justiției și a oamenilor care slujesc justiției. Actul de punere a pietrei de temelie a fost unul ceremonios, în cadrul căruia Regele Carol I a pecetluit actul de fundație și a depus prima caramidă.
- Palatul Parlamentului
Acest palat este cunoscut și sub denumirile de Casa Poporului sau Casa Republicii. Fiind realizat sub regimul comunist, se impune prin construcția sa masivă, cu 18 niveluri: 9 la suprafață și 9 subterane. Se află în Cartea Recordurilor ca fiind a doua clădire administrativă ca dimensiuni din lume, prima din lume ca greutate și prima din lume în ceea ce privește costurile de operare.
Pentru construcția acestui palat, s-a lucrat non-stop în 3 ture a câte 30 000 de oameni pentru aproape 10 ani. Cândva simbol al puterii comunismului, astăzi Palatul Parlamentului găzduiește instituția statală prin excelență democratică.
- Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni este astăzi sediul Administrației Prezidențiale. Locul în sine are o istorie vastă. Inițial, Codrii Vlăsiei de aici au fost defrișați pentru ca domnitorul Șerban Cantacuzino să construiască o mânăstire pe terenul actualului palat. Apoi, tot aici Tudor Vladimirescu și-a așezat tabăra în timpul revoluției sale. În timpul lui Al. I. Cuza, tot Cotroceniul a fost punctul de plecare al inițiativelor de modernizare a României.
- Palatul Patriarhal
Acest palat a fost ridicat de statul român la începutul secolului al XX-lea, fiind prima construcție de beton din România. În timpul cutremurului din 1940, cupola Palatului Patriarhiei a căzut, fiind ulterior reconstruită. Astăzi, palatul nu se mai află în proprietatea statului, ci chiar în proprietatea Patriarhiei.
- Palatul Victoria
Palatul Victoria, intens bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a supraviețuit, a fost reparat, iar astăzi tronează liniștit pe lista monumentelor istorice din București. A fost sediu al Ministerului de Externe comunist, iar apoi a devenit sediul Guvernului României democratice.
Palatele ascunse ale Bucureștiului

Articolul nostru despre palatele Bucureștiului nu ar fi complet fără a menționa și câteva dintre cele ascunse, misterioase, puțin cunoscute, dar la fel de încărcate de valoare istorică și arhitecturală ca și cele de mai sus.
- Palatul Noblesse
Denumirea sa inițială a fost Palatul Berkowitz, după numele bancherului Leonid Berkowitz, cel de-al doilea proprietar al casei. Acesta i-a adus modificări, făcând palatul celebru în București pentru eleganță și bun-gust. Astăzi, este sediul unui showroom de mobilă de lux.
- Palatul Tinerimea Română
Planul arhitectural pentru acest palat a fost realizat de Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din România. Chiar și doar pentru acest lucru merită să faci o vizită la Palatul Tinerimii, mai ales că astăzi se țin concerte în sălile sale cochete!
- Palatul Regal
Dacă puterea monarhică ce a condus România ar purta un nume, acesta ar fi Palatul Regal, clădirea somptuoasă care a găzduit principalele ceremonii ale Familiei Regale. Cu scări interioare, săli de concerte, camere și holuri maiestuoase, acest palat este una dintre comorile ascunse ale Bucureștiului. Se spune chiar că are un tunel secret ce face legătura cu Biserica Kretzulescu. Astăzi, Palatul Regal este căminul Muzeului Național de Artă, deși puțină lume cunoaște originea clădirii.
Ia-ți o cazare aproape de centru în București și hai să le descoperi pe toate!
Cauți un cabinet stomatologic de top în Crângași? Vezi aici!
Urmărește-ne pe rețelele de socializare