Când vei ajunge în Iași, vei constata că ieșenii sunt foarte mândri de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, prima de pe teritoriul românesc. Și nu doar datorită vechimii și istoriei ei, ci și datorită picturilor murale unice din Sala Pașilor Pierduți, realizate de Sabin Bălașa.
Unde găsești Sala Pașilor Pierduți?
Orice ieșean vei întreba, îți va spune mândru că trebuie să mergi în Copou, cartierul emblematic plin de verdeață al Iașiului. Acolo vei găsi corpurile Universății Alexandru Ioan Cuza. Cel mai mare și mai frumos pe care îl vei vedea este corpul principal și aici, la parter, vei găsi Sala Pașilor Pierduți, locul în care te vei… pierde într-o experiență artistică unică.
Experiența artistică unică de la Sala Pașilor Pierduți

Indiferent că urmează să studiezi aici, că ai terminat deja studiile sau că ești turist în Iași, galeria de picturi murale de la Sala Pașilor Pierduți te va transpune într-o stare de contemplare onirică. Sabin Bălașa și-a expus aici talentul său unic și, folosind nuanța de albastru care îi definește personalitatea artistică, a creat aici o serie de picturi cosmogonice.
Aceste picturi au fost realizate pe pereții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași între anii 1968 și 1978. Sunt 19 picturi în total, întinse pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați. Iată câteva dintre imaginile pe care le vei putea descoperi aici:
- inorogi și siluete cosmice,
- portretul cosmic al lui Mihai Eminescu,
- femei mitice,
- bărbați meditativi în spațiul cosmic,
- animale hibride zburând în spațiu,
- peisaje din univers și din galaxie,
- peisaje stelare și planetare,
- un tablou al unirii sufletului cu strămoșii ancestrali,
- o nuntă cosmică,
- reprezentarea Luceafărului eminescian în cosmos,
- legendele lui Prometeu și Icar,
- povestea Babei Dochia,
- dezastrul atomic,
- acceptarea morții.
Toate aceste scene și multe altele de aceeași profunzime ideatică și artistică te așteaptă la Sala Pașilor Pierduți, care mai este numită și Galeria de Fresce Sabin Bălașa.
Specialiștii au împărțit aceste fresce în 3 categorii.
Categoria mituri universale ilustrează ideea de viață și moarte, ideea de apocalipsă și viața de dincolo. Ea cuprinde fresce reprezentative pentru această galerie de artă:
- Triumful Vieții
- Mutilarea Atomică
- Aspirații
- Prometeu
- Călătorind spre Lumină
- Venus din Milo etc.
Categoria a doua, asimilată legendelor, aduce în atenție miturile ce stau la baza culturii românești și culturii umane universale. Picturile reprezentative din această categorie sunt:
- Ștefan cel Mare
- Legenda Meșterului Manole
- Moldova
- Lucifer
- Moartea Porumbelului
- Miorița
- Legenda Babei Dochia
Cea de-a treia categorie a frescelor este dedicată mediului universitar ieșean și, în special, universității-gazdă. Această categorie cuprinde 3 fresce:
- Auditorium
- Generații
- Tribut Strămoșilor
Toate aceste fresce sunt realizate în tonuri de albastru și gri-albastru, creând un cadru artistic cu adevărat oniric și cosmologic.
De ce se numește Sala Pașilor Pierduți?
Acest hol unic al Universității Cuza din Iași nu este doar căminul incredibilelor fresce albastre ale lui Sabin Bălașa. Tot aici, vei constata că acustica este deosebită. Sunetele parcă se aud altfel. Chiar dacă vei merge cu tocuri pe marmura cu care este placată podeaua, vei fi uimită să constați că pe la jumătatea sălii sunetul se estompează. Pur și simplu dispare. Hmm… tocuri pe marmură și să nu se audă? Da, exact asta face Sala Pașilor Pierduți! Acesta este într-adevăr un loc unic, pentru o experiență unică!
Așadar, te plimbi printre picturile acestea cu iz fantastic, iar pașii nu ți se aud. Cum putea să se numească altfel decât… Sala Pașilor Pierduți, holul pe care te pierzi într-o reverie onirică?
Cine a fost Sabin Bălașa?

Dragostea artistului pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza te poate face să crezi că a fost ieșean sau cel puțin că a fost născut în Moldova, nu? Ei bine, nu! Vei fi suprins să afli că Bălașa este oltean, născut în Dobriceni, județul Olt.
Studiile din domeniul artei le-a făcut la București. Sabin Bălașa nu a fost doar un pictor de excepție, ci o personalitate artistică completă: scriitor, regizor, eseist, filosof. Visul său a fost să genereze o revoluție culturală, o schimbare a paradigmei estetice în România. Iar prin Galeria sa de Fresce de la Iași, putem spune că a reușit acest lucru.
A iubit atât de mult Iașiul, îndrăgostindu-se de el de la prima vizită aici, încât a decis să îi dedice cea mai frumoasă perioadă a vieții sale. 10 ani din floarea tinereții sale i-a petrecut dăruind Iașiului unul dintre simbolurile sale de marcă, Galeria de Fresce Sala Pașilor Pierduți.
Dorința sa a fost să fie înmormântat la Iași, atât de mare i-a fost iubirea față de capitala Moldovei! Iar dintr-o iubire atât de mare, ce putea să iasă, dacă nu o capodoperă care să plaseze Iașiul pe scena celor mai vestite fresce din lume?
Vezi aici și alte bijuterii minunate din Iași!
Noi, echipa Toplist, ne simțim copleșiți de fiecare dată când vizităm Sala Pașilor Pierduți. Poate fi vizitată gratuit și fără programare în orice zi la parterul corpului A al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Te invitam să îți iei o cazare în Iași de pe Toplist.ro și să o vizitezi! De asemenea, îți recomandăm să nu ratezi nici celelalte obiective turistice din capitala istorică și culturală a României!
Urmărește-ne pe rețelele de socializare