Lucruri interesante despre Cetatea Rasnov

TOP 6 lucruri interesante despre Cetatea Râșnov

Brașovul este foarte ofertant pentru turiștii din toată lumea. Cine nu a auzit de Biserica Neagră sau de centrul vechi al orașului? Totuși, în județul Brașov se mai află un loc ce merită promovat din plin pe harta turismului românesc: Cetatea Râșnov! Astăzi îți prezentăm TOP 6 lucruri interesante despre acest obiectiv turistic!

Cetatea Râșnov – trece-o pe bucket-list!

Aflată în sudul orașului Râșnov din județul Brașov, Cetatea Râșnovului este un loc încărcat de istorie ce trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. Cu siguranță, va face deliciul copiilor, dar și al adulților! Află din acest articol marca Toplist cele mai interesante lucruri și cele mai incitante activități pe care le poți face aici!

1. O cetate bine fortificată

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnovului nu este doar foarte frumoasă, ci și bine construită din punct de vedere strategic. Drept dovadă, ea este una dintre singurele două cetăți care au rezistat invaziei tătarilor din secolul al XIV-lea, alături de cetatea fortificată de pe dealul Tâmpa. Oamenii refugiați în aceste două cetăți au scăpat cu viață de teroarea tătarilor.

Mergi cu copiii tăi în vizită la Cetatea Râșnov și spune-le această parte din istoria locală! Cu siguranță vor fi încântați și vor privi cetatea cu alți ochi!

2. O cetate cu dimensiuni impunătoare

Cetatea Râșnovului ocupă o suprafață de nu mai puțin de 3500 de metri pătrați. Pentru o cetate medievală, era considerată mare și impunătoare. A fost construită din piatră și caramidă. Cele 8 turnuri cu care a fost proiectată serveau observării la distanțe mari și apărării.

3. O cetate care își proteja locuitorii

În timpul invaziei tătarilor și a multiplelor valuri de invazie otomană, cetatea avea un sistem prin care anunța oamenii că se apropie pericolul: se bătea clopotul imens din unul dintre turnurile sale. Când auzeau acest clopot, oamenii intrau la adăpost între zidurile groase ale cetății sau fugeau în pădure. În acest mod, au putut fi salvate mii de vieți din calea furiei tătarilor și turcilor. Și da, cetatea a rezistat fiecărui asediu al invadatorilor

4. O cetate greu încercată

Cetatea Râșnovului a cunoscut o perioadă tristă în secolul al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea. Întâi, a fost lovită de ciumă. Au murit atunci, conform cronicilor, mai mult de 1000 de oameni. Apoi, a fost atinsă de un incendiu care a mistuit mare parte din clădirile din interiorul zidurilor cetății. Câțiva ani mai târziu, a fost lovită de un cutremur care a distrus o parte dintre turnurile sale. Totuși, oamenii au reconstruit de fiecare dată ce a fost distrus, iar viața, ca și istoria, și-au urmat cursul.

5. Muzeul de la Cetatea Râșnov

Ceteatea Rasnov

Astăzi, turiștii pot vizita nu doar cetatea, ci și muzeul feudal din cadrul său. Poți vedea aici arme și unelte vechi, mobilier de epocă, copii ale unor documente vechi ce atestă istoria cetății și multe altele. Copiii, dar și adulții, au posibilitatea să vadă aici chiar și o mască medievală de tortură și un jug la care erau obligați să tragă cei care erau luați prizonieri de râșnoveni, în special turci.

6. Cetatea Râșnov și cinematografia

Nemuritorii, Sergiu Nicolaescu

Știai că aici s-au filmat scene din filme celebre? Ce ar fi să vezi întâi aceste filme și apoi să vii și să recunoști locurile care apar în acele secvențe? Iată ce filme au scene filmate aici:

 • Nemuritorii (1974, regie Sergiu Nicolaescu)
 • Dacii
 • Mihai Viteazu
 • Columna
 • Cold Mountain (2002, cu Nicole Kidman și Jude Law, film ce a câștigat și un Oscar).

Asta transformă Cetatea Râșnovului într-un loc unic în România și demn de a fi vizitat de orice turist cu pretenții!

Ce altceva mai poți face la Cetatea Râșnovului?

Așadar, te invităm să vizitezi cetatea și muzeul feudal. Și asta nu e tot! Iată ce mai poți face la Cetatea Râșnovului și în împrejurimi:

 • poți achiziționa suveniruri și pietre semi-prețioase de la vânzătorii locali
 • poți achiziționa obiecte de artă și cărți legate de istoria și tradiția Râșnovului și Brașovului
 • poți savura un ceai sau o cafea la barul din incinta cetății
 • poți practica tragerea cu arcul
 • poți călări și poți să le faci celor mici poze pe cal
 • poți merge cu trenulețul pus la dispoziție de cetate

De asemenea, poți participa la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov unde se organizează proiecții de filme istorice, târguri de cărți și concerte cu artiști tradiționali sau moderni.

Așadar, Cetatea Râșnovului este o destinație turistică în sine, modernă și ofertantă. Trece-o pe lista ta cu obiective de vizitat în zona Brașovului! Iar dacă ai nevoie și de o cazare în zona Bran-Râșnov-Moieciu, echipa Toplist îți prezintă cele mai bune oferte, verificate de noi și aflate la un preț corect. Achiziționând cazarea de pe site-ul nostru, nu plătești comisioane sau taxe ascunse și poți contacta gazda în mod direct. Îți garantăm cele mai bune condiții de cazare la prețul corect! Întotdeauna, cu drag!