totul despre sighisoara
istoria sighisoarei

Totul despre Sighișoara, punctul de întâlnire a civilizațiilor

În inima României, în județul Mureș, se află altă perlă al cărei centru vechi este inclus în patrimoniul UNESCO. Hmm… perlă, civilizație, UNESCO, centru vechi – oare despre ce oraș vorbim? Despre orașul cu care se mândresc transilvănenii, bineînțeles! Află totul despre Sighișoara din acest nou articol marca Toplist!

Totul despre Sighișoara – sau măcar cât putem cuprinde într-un articol

Cetatea Sighisoara
SURSA FOTO: @maria.borsan

Ar fi greu să vorbim despre toată istoria și cultura Sighișoarei. Nu am scrie un articol, ci o întreagă carte în vreo câteva volume masive. De aceea, ne vom rezuma la a-ți prezenta totul despre Sighișoara din perspectiva unui turist.

Așadar, Sighișoara a fost întemeiată de germani. Documentele istorice amintesc de acest oraș încă din secolul al XIII-lea. Din acest motiv, vizitând Sighișoara, vizitezi de fapt unul dintre cele mai vechi orașe medievale nu doar din România, ci și din Europa. Inițial, Sighișoara s-a numit Castrum Sex, apoi Schespurch, apoi Segesvár.

Istoria orașului nu este lină. A fost cotropit de tătari, apoi de turci, apoi a fost năpădit de ciumă, pierzându-și o mare parte din populație. Ulterior, a fost decimat de un incediu și a fost reconstruit. Deși habsburgii și-au dorit pentru ei această perlă, din fericire Sighișoara a dorit să rămână pe teritoriul românesc.

Turnurile Sighișoarei

Pentru a se putea apăra mai bine, conducătorii Sighișoarei medievale au ordonat construirea a 14 turnuri (câte unul pentru fiecare breaslă) și a 4 bastioane. Au rămas până în zilele noastre 9 dintre aceste turnuri și 3 bastioane, cel mai cunoscut fiind Turnul cu Ceas. Atenție, dragi călători! Turnul cu Ceas este un must-see când ajungeți în Sighișoara!

SURSA FOTO: @veronicassights

Tradiția breslelor în Sighișoara

Cândva, meseriile își aveau locul lor de vază în societate, conform zicalei Meseria e brățară de aur. Acesta este și cazul Sighișoarei medievale. În secolul al XIV-lea, existau aici nu mai puțin de 19 bresle. Fiecare dintre acestea avea reguli stricte și standarde de calitate. Acceptau ca novici doar pe cei mai buni dintre cei mai buni, pentru a duce meșteșugul mai departe în cele mai bune condiții. Iată câteva exemple de bresle existente în perioada medievală în Sighișoara: lăcătuși, aurari, pielari, tâmplari etc.

Casa Breslelor
SURSA FOTO: @raressopterean

Această organizare socială strictă pe bresle a funcționat până în secolul al XIX-lea.

Cultura din Sighișoara

Una dintre cele mai vechi școli din Transilvania (și din România) a fost deschisă chiar aici, în Sighișoara, la începutul secolului al XVI-lea. Tot aici, apare unul dintre primele ziare tipărite în România, la începutul secolului al XIX-lea (în limba germană). Și… supriză! Una dintre primele orchestre simfonice din țară a fost înființată chiar aici, în Sighișoara, invitat special pentru a performa la unul dintre concerte fiind nimeni altul decât Johannes Brahms. Cine se mai poate lăuda cu așa invitat de onoare?!

Sighisoara
SURSA FOTO: @iamsorinamoldovan

Menționăm și faptul că una dintre cele mai vechi clădiri de aici, din Sighișoara, este Biserica Mănăstirii Dominicane, un lăcaș de cult ce datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea, fiind realizat în stilul gotic de sorginte transilvăneană.

Istorie și legendă

Știai că Vlad Țepeș s-a născut chiar în Sighișoara? Da, e adevărat! Țepeș s-a născut aici în anul 1431. Tatăl său, Vlad Dracul, a locuit în Sighișoara mai înainte, în timp ce aștepta să pună mâna pe tronul Țării Românești. Era fidel lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei care râvnea la perla Sighișoarei. O fi istorie, o fi legendă?…

Desigur, multe ar mai fi de spus despre acest oraș, dar am încercat să surprindem totul despre Sighișoara din punct de vedere istoric și cultural din perspectiva turistului. Cu acestea în minte, hai să îți găsești o cazare la Sighișoara și să pornești pe drumul descoperii Sighișoarei!